donderdag 19 augustus 2010

Borobudur - nachttrein - Malang

We willen vanuit Yogja de bus nemen naar de Borobudur, onder het mom van When in Rome...., dus vertrekken we vol goede moed op woensdagochtend rond half 9 (het is al warm!) richting het busstation. Dat blijkt moeilijker te vinden dan gedacht. We vragen het bij de lokale 7/11, maar de jongens die daar werken, spreken te weinig Engels. Ach, weet je wat, dan nemen we maar een taxi, dit is zonde van de tijd. Dus houden we de eerste taxi aan, met daarin een chauffeur die (uiteraard) geen Engels spreekt. Ga die maar eens uitleggen waar je heen wilt, en dat je wilt dat hij op je wacht terwijl jij rondkijkt. We laten hem ons naar het station brengen, in de hoop dat daar wat meer taxi's staan die het wel begrijpen. Dat is gelukkig het geval, en niet veel later zijn we op weg. Onze chauffeur heeft er aardig de vaart in, en ongeveer een uurtje later staan we bij de Borobudur. Onze chauffeur begeleidt ons naar binnen, en vertelt dan dat hij op de parkeerplaats op ons wacht. De Borobudur is indrukwekkend, en ik vind hem mooier dan Angkor Wat. De boedisten moeten op elk plateau drie rondjes lopen, met de klok mee, en mogen dan het volgende plateau betreden, dus dat proberen wij ook. Ok, een rondje per plateau dan. Maar het is zo warm, en aan de ene zijde is helemaal geen schaduw, dat we dat plan al snel opgeven. Toch bekijken we elk plateau (in ieder geval een deel), en genieten van de rust. Het is hier niet druk, maar de mensen die er zijn, zijn allemaal buitenlanders. Waar die vandaan komen is een raadsel, want in de stad zie je ze helemaal niet.

Na anderhalf uur houden we het voor gezien, en worstelen ons langs de souvenirverkopers, waarvan 'Eddy' blijft aanhouden en zijn prijs voor het onvermijdelijke boeddabeeldje binnen 10 minuten meer dan 50% laat zakken.
In de middag lopen we nog wat door Yogja, op zoek naar de vogeltjesmarkt, maar volgens een aantal lokalen is die verplaatst, 3 kilometres from here, but you can check the leather puppet making.... Nou nee, bedankt. We wandelen wat rond door de kampung, en belanden bij een supergezellig klein cafeetje (the watercastle cafe, als je ooit in Yogja bent...), waar de eigenaar en andere rondhangenden buiten schilderijen maken en dit alles omlijsten met gitaar- en vioolmuziek.
In de avond gaan we naar de traditionele wajangpoppen-voorstelling, die, naar mijn indruk, speciaal voor toeristen georganiseerd wordt. Het duurt twee uur, maar dat is veel te lang, het verhaal is natuurlijk helemaal niet duidelijk. Ik vind het wel leuk een keer gezien te hebben, en we houden het toch nog een uur vol.

Daarna kunnen we ons in ons hotel nog even heerlijk opfrissen in de spa, en dan gaan we richting station, voor de nachttrein naar Malang (vertrek 23.59, aankomst 8.10 uur). In trein krijgen we zowaar een dekentje, en gaat het slapen me eigenlijk best goed af.
Bij aankomst in Malang nemen we een Becak naar een hotel dat we in de Lonely Planet gevonden hebben. Dat blijkt bij aankomst toch even een misstap van mijn anders zo betrouwbare bijbel, het hotel valt wat tegen. We nemen het toch, we zijn moe, en willen slapen. En dat doen we. Tegen half 1 gaan we Malang weer in, en stuiten op een heel schattig bakkerijtje, waar typisch Nederlandse witte bolletjes, broodjes hagelsslag, ontbijtkoek en meer verkocht wordt. Het is tevens een cafeetje, dus uiteraard gaan we daar lunchen. Daarna bekijken we een aantal Nederlands koloniale gebouwen (een bewaker in uniform laat ons vol trots een foto zien van een Nederlander die van 1919 tot 1929 burgemeester of iets dergelijks was), en gaan dan naar de Pasar Senggol, de vogeltjesmarkt. Een echte lokale beleving! Heel veel vogels en vissen (die al in zakjes klaarhangen om verkocht te worden!), maar ook slangen, reptielen, uilen en zelfs aapjes (heel zielig, ze zitten in veel te kleine kooitjes). Marianne Thieme heeft hier haar handen vol, denk ik.
Verder doen we weinig, we bekijken nog even de alun-alun, de plek waar het leven zich hier een beetje afspeelt, en gaan dan eten, in een restaurant wat hoort bij de 'keten' waar we ook in Jakarta gegeten hebben. Lekker, maar niet echt bijzonder.
Morgen gaan we naar Mount Bromo. Nou ja, morgen, dadelijk. We worden hier om half 1 bij het hotel opgehaald. Nu tijd om even te slapen, dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten