dinsdag 6 juli 2010

De Taj Mahal


Voor de eerste en laatste keer deze vakantie zetten we de wekker heel vroeg (5.15 uur), om voor de kudde toeristen bij de Taj Mahal te zijn. Zodra we voet buiten het hotel zetten, worden we meteen omgesingeld door riskshaw drivers, die of nog vroeger opgestaan zijn dan wij, of die de hele nacht voor ons hotel gewacht hebben. Uiteraard willen wij weer zelf lopen, het loket voor een ticket ligt op 500 meter afstand. Bij het ticket (Rs 750 - 15 euro) zit zowaar een complimentary flesje koud water, dat we dan natuurlijk aannemen ook.
Ook richting de Taj Mahal lopen we, tot opperste verbazing van de riskshaw drivers en fietsers, die ons praktisch gratis willen brengen. Halverwege horen we een groep apen krijsen. Klaarblijkelijk zijn ze aan het vechten. Zelfs de lokale bevolking blijft staan kijken, en wijst ons op de apen (die niet te missen zijn). Van alle kanten komen steeds meer apen aangerend, die zich er allemaal mee gaan bemoeien. Gratis dierentuin!
Bij de Taj Mahal aangekomen, nemen we de ingang voor de dames, waar we onze tas moeten laten controleren. Koekjes zijn niet toegestaan, kauwgom is niet toegestaan, en mijn statiefje is ook niet toegestaan. Dat kan ik bij een van de shopkeepers gratis in een kluisje bewaren. No thank you, ik breng het wel even naar onze chauffeur. Dan kunnen we naar binnen.
De eerste aanblik van de Taj Mahal is overweldigend. Het is prachtig! Ik voel me weer vereerd dat ik dit mag meemaken, het is de zonsopgang bij Angkor Wat en het beklimmen van de Chinese muur. Wat een leven heb ik toch! De Taj Mahal maakt indruk, het is een prachtig gebouw, met prachtige details.
We nemen een heleboel foto's, ook met Indiers die heel graag met ons op de foto willen. In het kader van good karma zeggen we hierop geen nee.
Rond een uur of 9 lopen we terug naar het hotel, om te genieten van een ontbijtje op het dakterras, en nog even te genieten van het prachtige uitzicht op de Taj Mahal. Het is vandaag erg plakkerig en warm weer, dus het briesje op het dak is erg welkom. We besluiten Agra verder te laten voor wat het is, en nog even een uurtje te gaan slapen voor we moeten uitchecken. En zo geschiedt.
Rond half 12 vertrekken we vanuit Agra richting Delhi, waar we aan het eind van de middag in een enorm chaotische avondspits terecht komen. Wat een heksenketel! We hebben met de chauffeur afgesproken dat hij ons naar een wijkje zal brengen waar ze tweedehands boeken verkopen. Als we daar na 1,5 uur eindelijk aankomen, slaakt zelfs hij een zucht van verlichting. Wij zijn trots op hem. Helaas vallen de tweedehands boeken nogal tegen, en keren we onverrichter zaken terug naar de auto. Op naar Devesh. Nog een laatste keer het chaotische verkeer van Delhi in. Rond 20 uur komen we bij Devesh aan, waar we nog maar een keer take out van Paul bestellen (doe mij maar gewoon weer Paneer met nan).
Nu zitten we een beetje de tijd te doden tot het 0.00 uur is, dan speelt Nederland de halve finale tegen Uruguay.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten